Lapsille ja nuorille ohituskaista mielenterveyspalveluihin

Lapsille ja nuorille ohituskaista mielenterveyspalveluihin

Karu tosiasia on se, että Pohjois-Pohjanmaalla on suuri joukko nuoria sairaspäivärahalla tai eläkkeellä mielenterveysperusteisesti. Tämä on inhimillisesti ja taloudellisesti niin nuoren kuin yhteiskunnan kannalta raskasta.

Mielestäni lasten ja nuorten nopeutettu hoitoon pääsy ennaltaehkäisisi ja vähentäisi nuorten sairaspäivärahalle sekä eläkkeelle siirtymisen tarvetta. Tilastojen perusteella hyvin harva kuntoutuu enää eläkkeeltä työelämään.

Tiina Heusala ja Ilpo Tapaninen kirjoittivat 6.1.asiantuntija artikkelin työn muutoksen vaikutuksesta mielenterveyteen. He nostavat esille myös positiivisen mielenterveyden tärkeyden. Siihen kuuluvat toimintakyky, taito kohdata vastoinkäymiset, elämänhallinnan tunne ja toiveikkuus.

Tämän hetkinen yleinen toimintakulttuuri mielenterveyspalveluissa mielestäni siistii tilastoja. Ensin jonotat pitkän ajan, että saat ajan, jonka jälkeen odotat ja jonotat seuraavaa aikaa. Jonossa tai kontrolli jonossa et saa aktiivista hoitoa. Tämä ei edistä kenenkään positiivista mielenterveyttä.

En kritisoi hyvin työtään tekeviä ammattilaisia vaan kiireettä ja vallitsevaa yleistä toimintatapaa. Erään nuoren kommentti saamastaan palvelusta – Aluksi lätistiin lyhyesti pintatason arkisia juttuja. Todettiin, että mulla näköjään jatkuu nää mielenterveysongelmat, mutta nyt ei ehitä enempää ja seuraava aika 2kk päähän, joten koetapa pärjätä ja heippa.

Lasten ja nuorten mielen kehittymisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää saada apu mahdollisimman pian silloin kun tarve sille ilmenee. Kehitysvaiheessa rikki oleva mieli tarvitsee apua ja hoitoa heti, ei viiveellä. 

Ihmisen mieli on kuin henkinen luuranko. Jos luu on rikki ei sen kanssa odotella kuukausia, vaan se pyritään korjaamaan heti. Jos odotettaisiin, niin voi vain kuvitella sen kivun ja kärsimyksen kasvavaa määrää. Mielen ollessa rikki, kipu voi pahimmillaan olla luusta johtuvaa kipua hallitsevampi ja täysin lamaannuttava. Silti sen kivun kanssa joutuu tällä hetkellä odottamaan todella pitkiä aikoja, jopa kuukausia. 

Terapia takuun toteutumista odotellessa ja korona kertoimien kasvaessa on toimittava heti. Vähennetään lasten ja nuorten riskiä päätyä sairaspäivärahalle ja eläkkeelle. Lapset ja nuoret pois jonoista hoidon piiriin. 

Teksti on julkaistu sanomalehti Kalevan mielipidepalstalla 8.1.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *