Järjestöt mukaan kehittämään hyvinvointipalveluita

Järjestöt mukaan kehittämään hyvinvointipalveluita


Useat eri järjestöt ovat kirjoittaneet Kalevan mielipidepalstalla vakavasta huolestaan – Valtiovarainministeriö on leikkaamassa avustusmäärärahoja kolmanneksella hyvinvointia merkittävästi edistäviltä järjestöiltä. Tämä olisi todella raju suunnanmuutos. Seuraukset tästä päätöksestä ovat vakavat. Jo ennen koronaa sote- ja hyvinvointipalveluiden kehittämisessä ja toteuttamisessa on ollut resurssivaje. Nyt ja tulevaisuudessa tarve ko. palveluille ja niiden kehittämiselle on entistä suurempi. Kaikkia toimijoita, julkisia, yksityisiä ja järjestöjä tarvitaan tämän haasteen selättämiseen ja ihmisten saamiseen jonoista palveluiden piiriin.

Jos tästä valmistelusta tulee päätös ja vallitseva olotila, niin kuntien sote- ja hyvinvointikuluihin on tulossa uusi muhkea lisälasku entisten budjettiylitysten lisäksi. Järjestöjen nyt tekemä hyvinvointityö jäisi kuntien tekemäksi tai kustantamaksi. 

Miten kasvavaan sote- ja hyvinvointipalveluiden tarpeeseen sitten tulisi vastata? Kiitos koronan, nyt on aito mahdollisuus ajatella myös uusiksi. Tarvitaan yhteistä tahtoa ja rohkeutta toimia toisella tavalla. Mitkä olisivat ne parhaat tavat tuottaa tarvittavat palvelut? Julkisten- ja yksityisten palveluiden, ostopalveluiden ja palvelusetelien lisäksi tarvitaan uusia palvelujen tuottamisen malleja. Mielestäni parhaat vastaukset tähän ison kysymykseen löytyisivät julkisten- ja yksityisten palveluiden sekä järjestöjen yhteistyönä. Järjestöjen panosta ketterinä toimijoina tässä kokonaisuudessa ei saa unohtaa. On erittäin lyhytnäköistä kiristää järjestöjen toimintaedellytyksiä toimintakyvyttömiksi.

Teksti on julkaistu alunperin sanomalehti Kalevan mielipidepalstalla 15.9.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *