Oulun yliopiston etu on Oulun ja oululaisten etu

Oulun yliopiston etu on Oulun ja oululaisten etu

Oululla ei ole varaa menettää asemaansa aktiivisena yliopistokaupunkina. Ikäluokkien pienetessä kilpailu yliopistokaupunkien houkuttelevuudesta kiristyy. Jos tämä taistelu hävitään, niin lopputulos on Oulun kannalta erittäin vaarallinen.

Tämä kirjoitus ei ota kantaa siihen, onko osaratkaisu tässä taistelussa yliopiston sijoittaminen Raksilaan vai ei. Tällä hetkellä ei ole olemassa mielestäni riittävästi vertailukelpoisia faktoja eri vaihtoehdoista ja niiden vaatimista resursseista sekä seurauksista.  Huomioitavaa on, että yliopisto itsenäisenä toimijana tekee asiassa omat päätöksensä. Oulun kaupungin vastuulla on Raksilan alueen kehittäminen ja uudistaminen. Tätä työtä on jatkettava yliopiston sijoituspaikkaan liittyvistä keskusteluista ja päätöksistä huolimatta. Toivoin, että pro – huumassa, oli sitten puolesta tai vastaan, tätä näkökulmaa ei unohdeta.

Strategiassaan 2020- Pohjoinen muuttaa maailmaa – kestävämpi, älykkäämpi, inhimillisempi Oulun yliopisto haluaa keskittyä tekemään laadukasta ja vaikuttavaa tiedettä osana kansainvälistä tiedeyhteisöä, tieteellisiin läpimurtoihin, uuteen teknologiaan, työelämäyhteistyöhön ja maailmanluokan innovaatioihin arktisella asenteella. Tavoitteena on erinomainen opiskelija kokemus ja yliopistoyhteisö. Jäätävää asennetta todellakin tarvitaan, jos yliopistojen välisissä pudotuspeleissä halutaan pärjätä. Oulun yliopistoa tämä ikäluokkien pienentyminen kurittaa erityisen raskaasti. Pohjois-Suomesta on entistä vähemmän nuoria tulossa opiskelemaan lähimpään yliopistoon.

Laadukas opetus ja tutkimus kiinnostavat varmasti myös tulevaisuudessa. Tämä ei yksistään kuitenkaan riitä. Tarjolla olevat koulutus- ja opiskelualat, mahdollisuus työllistyä, yliopiston maine ja kaupungin positiivisen pöhinän merkitys opiskelupaikan valinnassa korostuvat entisestään. Nuorten opiskelija ikäluokkien vähetessä kansainvälisten opiskelijoiden ja vaihto-opiskelijoiden sekä aikuisopiskelijoiden merkitys kasvaa. Huomioitavaa on, että näistä samoista ryhmistä myös muut yliopistot kalastavat itselleen jatkossa opiskelijoita.

Mielestäni ensisijainen kysymys ei siis ole se, onko yliopisto Linnanmaalla, Raksilassa vai jossain aivan muualla. Oleellista olisi keskittää voimavarat siihen – Miten Oulun yliopisto voittaa yliopistojen keskinäiset kisat? Antaako Oulun yliopisto strategia ja sen toteuttaminen riittävät pelimerkit kiristyvään kilpailuun? Mitkä ovat Oulun kaupungin mahdollisuudet omalla toiminnallaan auttaa yliopistoa pääsemään maaliviivalle voittajana?

Teksti on kirjoitettu Pokkisen Kokoomuksen nimissä ja julkaistu sanomalehti Kalevan mielipidepalstalla 11.7.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *